14.01.2012

humanizm

Yarim yazilarimda kendimden bahsetmedigime inaniyor olacak ki gecenlerde biraz da kendinden bahsetsene dedi.
En sevdigim renk mavi. Bu gunluk bu kadar.

Ote yandan dunun 13. cuma olmasi vesilesiyle mahkeme salonu gezisine gittim. niye diye sormayin bilmiyorum. Sanirim cinayet davasiydi lakin olayi anlamak zordu cunku sanik avukatlarindan birisi bir bucuk saat kadar soru sordu ve sesi inanilmaz monotondu. Konusmasini bitmeden ciktik gerci de bir ara tek tanigin da gozlerinin kapandigini gordum gibi oldu. Neticede olay 2008de olmus biz seyretmeye geldik diye hakim "Cocuklar buraya kadar gelmisler bari bisey gorsunler. Hop! Supriiiz! Idaam" demedi tabi.
Mubasir 4 bardak falan buz yedi gerci. Buna bir aciklama bulamiyorum cunku dun deli gibi kar yagiyordu... Uyanik kalmaya calisiyor olabilir cunku sabah 9 falandi. Adamin isi o tamam o orada olmak zorunda da biz gene Tino adli SriLanka'li hocanin pesine takilmasaydik orada olmazdik. Tino da butun delilerle cinsel munasebet icerisinde oldugu icin orayi secmis olmali.

Neyse efenim bu benim gordugum ucuncu durusma mi ne. Hicbirinde bir karar gormedigim gibi hakimlerin "kodumu oturttururum bu mubasir kankam be" tavrindan baska da birseye sahit olmadim. Demokrasi ve modern hukuk boyle isliyor. Yavaaas yavas ve kimsenin bir isine yaramayacak sekilde.

Kanada icin cok guvenli memleket insanlar geceleri kapilarini kilitlemeden oturuyorlar gibi bir soylem var. Dogru evet kimse kapiyi acip da girmez eve ama yatarken kapisini kilitlememe delikanliligi oldugunu da sanmiyorum hani. Ote yandan Suudi Arabistan'a bakiyoruz adamlar aksamlari yatarken kapilarini kapatmiyorlar. Kilitlememek degil yani. Demek ki neymis? Bir iki kisinin elini kesersen etraf hirsizligin kotu sonuclari oldugunu cok cabuk ogrenir.

Simdi bunlari dedim diye aa raz recm hastasiymis demeyin. Kimsenin taslanmasi falan gibi bir istek veya tavsiyem yok. Ama iste biri bir bok yediginde durum ne kadar ciddi olursa olsun "avukatim cok iyi yea en kotu karar erteleme alirim" tavirlari benim hukuk ve adalete olan inancimi baltaliyor. Suc denen olgu anlamini yitiriyor gibi bir de.

Psikolog olarak humanist bir bakis acim olmasi lazim ama zor be. Gercekten zor. Neticede kimse durduk yere canavarlasmiyor. Biraz determinist gelebilir ama kimse bir sabah kalkip kendine hobi olarak pedofiliyi secmiyor. De zor iste surekli kimbilir neden boyle oldu diye sorabilmek. Bunun yerine kaslarimizi catip benim cocuguma yapsa oldururum diyoruz. Bu cumlede iki hata var. Bir- o cocuk senin cocugundan farkli degil. Kalk oldur adami demedim ama simdiye kadar nerdeydin? Senin cocugunun basina boyle bir durum gelse ne kadar engelleyebilirsin? Bu cocugun ana babasi uyduruk kisiler mi? ezik karakterliler mi yoksa?
Iki- Oldursen cocugun rahata kavusacak mi? Elinde basladigin andan daha fazla canavar yok mu artik? Sen cezaya kim olarak karar veriyorsun?

Bu ve benzeri kafa karisikliklari humanist kafayi humanitarian hale ceviriyor lakin buradaki humanitarian klasik anlam disinda biraz... Daha cok diyetle ilgili sanirim... Vejeteryan gibi.

Dunya'nin neden adaletsiz, pis ve adilerle dolu bir yer olduguna dair teorilerimi de daha sonra okursunuz...

1 yorum:

  1. dava garip bir kelime... kimi davalarda yüzbinler milyonlar ölür ki dünya savaşları bile bir davadır.. iddialar ve savunmalar saldırılara dönüşür ... olayın kökeni açlık ve ötekileştirme de ... aidiyet hissini yaşam kaynaklarına ve yaşadığı dünyaya değil de içinde bulunduğu toplum üzerine kurdukça ==>toplum rahatta oluğu sürece rahatını kaçıranları(ki burada nedenler ortadadır[ her türlü bireyi iyi yetiştirme lüksüne sahipken yeterli düzeyde bir eğitimimi vermemek bu lüksü yalnızca toplumsal ortak bilinci oluşturmaya harcamak] ama bunları ortadan kaldırmak yerine sonuçlar cezaandırılır ) zorda kaldığındaysa başka toplumları bütün bir aidiyetin toplumsal benliği için yargılayacak ve cezalandırmaya çalışacaktır (ona ait olduğunu düşündüğü kendi varlık ödülünü almak için).. bla bla bla...

    YanıtlaSil